Pniarek obrzeżony to przedstawiciel grzybów nadrzewnych nazywanych pospolicie hubami. Owocniki pniarka obrzeżonego występują w średniowiekowych i starszych drzewostanach, na osłabionych, uszkodzonych drzewach iglastych i liściastych. Rośnie przez wiele lat posiadając owocniki trwałe, nie tworzy ich od nowa każdego roku, ale z roku na rok owocnik powiększa się i przyrasta mu kolejna warstwa, gdzie poprzednie stają się twardsze i drewnieją. Owocnik osiąga szerokość do 40 cm i grubość do 15 cm.
Młode okazy są spłaszczone, później stają się kopytkowate, natomiast na dorosłych okazach można zaobserwować twardą skórkę, która przypomina skorupkę. Kolor skórki pniarka to szarobrązowy, gdzie w strefie przyrostu jest ona jaśniejsza. Natomiast odcień strefy przyrostu decyduje o wieku grzyba, u starszych ciemniejszy, u młodych ma barwę od białawej, przez pomarańczową, aż do wiśniowej. Rurki pniarka obrzeżonego są kilkuwarstwowe, osiągają długość do 8 mm.
Posiadają barwę od kremowej do słomkowożółtawej, gdzie z wiekiem spód owocnika zmienia barwę na brązową, a w zimie rurki są pokryte woskiem. W czasie wzrostu grzyba na porach dostrzec można krople gutacyjne (“płaczu”). Miąższ pniarka obrzeżonego ma twardą konsystencję i barwę od cytrynowożółtej do żółtobrązowej. Natomiast młode okazy mają kwaskowaty zapach wraz z gorzkim smakiem. Są niejadalne. Według starych almanachów wysuszone owocniki miały świetne właściwości antybakteryjne i potrafiły zwalczać bakterie grasujące przy otwartych ranach.
Dawniej pniarek działał uspokajająco, oczyszczająco, zwalczał gorączkę i koił bóle głowy. Wędrując po leśnych ostępach przyjrzymy zahubionym drzewom w lasach, gdzie są ważnym elementem ekosystemu, gdyż odgrywa swoją rolę w obiegu materii. Huby te rozkładają drewno za pomocą enzymów, które wydzielają. Większość gatunków tych grzybów to tak zwane pasożyty słabości, czyli rozwijają się głównie na drzewach osłabionych przez różne czynniki, a przy okazji stając się ciekawym elementem naszych lasów.
Sejneńszczyzna
poznaj malowniczą krainę