Sejneńszczyzna 

poznaj malowniczą krainę

19 listopada 2024
    Tradycyjnie w listopadzie późna jesień wyznacza kres sezonu grzybowego, gdyż wraz z pierwszymi przymrozkami grzybnia przestaje rosnąć, a kapelusze zaczynają gnić. Borowiki, zwane również prawdziwkami, od dawna uznawane są za jedne z najsmaczniejszych grzybów, jednak ich delikatna struktura nie wytrzymuje długich okresów
11 listopada 2024
     Podczas leśnych wędrówek na terenie borów Puszczy Augustowskiej możemy zaobserwować piękną ludową tradycję, którą stanowią leśne kapliczki o niepowtarzalnej formie. Często zatrzymujemy się przy nich podziwiamy je i zastanawiamy się nad historią ich powstania. Czemu stoją w tym miejscu lub są przymocowane
28 października 2024
         Niektóre gatunki hub takie jak pniarek obrzeżony posiada skłonność do wykazywania dziwnego zjawiska, wydzielającego krople wilgoci, nazywane gutacją. Gutację można porównać do „grzybowego potu”. Te małe kropelki skrywają o wiele głębszą historię, niż widać na pierwszy rzut oka. Kiedy otoczenie huby jest
14 października 2024
         Opieńka miodowa to popularny grzyb jadalny, jest też nazywany opieńką brzozową, bedłką opieńką, pierścianką. Grzyb ten posiada kapelusz ma śr. od 3 do13 cm, natomiast jego trzon o wys. od 8 do 18 cm, i gr. od 0,5 do 2,5 cm. Surowe
26 września 2024
             Mszar nastroszony to jeden z najrzadszych polskich mchów o bardzo ciekawym wyglądzie skupienia stojących "rureczek". Jest to bardzo charakterystyczny gatunek, z jasnozielonymi, mocno ząbkowanymi liśćmi o długości 1,5–2,5 mm, ułożonymi w 5 rzędach, mocno wygiętymi od łodygi, wyraźnie kontrastującymi z ciemnopomarańczową matą