Tarło szczupaka odbywa się raz w roku i jest to kluczowy moment w życiu tych ryb, gdyż od tego zależy przyszłość ich populacji. Okres tarła szczupaka zależy od wielu czynników, takich jak temperatura wody oraz długość dnia i dostępność pokarmu. W kraju, tarło szczupaka rozpoczyna się wczesną wiosną, zawsze w tym samym czasie, co kwitnienie podbiału, to zazwyczaj marzec lub kwiecień i gdy woda osiąga temperaturę około 6-8 stopni ℃.
Jest to czas, kiedy ryby wędrują do specjalnych miejsc: zarośniętych płycizn, starorzeczy zwanych tarliskami, aby złożyć jaja. Do tarła przystępują już osobniki roczne o dł. 30-35 cm. Podczas tarła szczupak składa jaja na twardym podłożu, takim jak kamienie, korzenie. Wylęg następuje po 12-15 dniach. Podczas tarła szczupak zmienia swoje zachowanie i wygląd.
Samce stają się bardziej agresywne i terytorialne, broniąc swoich tarlisk przed innymi samcami. Podczas tarła na płytkich odcinkach zbiorników wodnych mogą stać się łatwym łupem, dlatego ich ochrona w tym okresie jest niezwykle ważna. Szczupaków w naszych wodach jest z roku na rok mniej, mimo regularnych zarybień. Winna temu jest presja wędkarska, kłusownictwo, ale przede wszystkim regulacje rzek.
Natura jest perfekcyjną matką porządku. Po zakończeniu tarła szczupaka, rozpoczyna się tarło bardziej ciepłolubnych ryb. Wówczas dorosłe osobniki i mały narybek mają gotowe pożywienie. Idealnie w momencie, kiedy kończy się tarło szczupaka.
Sejneńszczyzna
poznaj malowniczą krainę